Sfaturi pentru fotografii de produs reușite
Fotografiile de produs, în online și în print, sunt echivalentul vitrinelor din magazinele fizice. Cum prima impresie se formează în mai puțin de o secundă, calitatea imaginilor unui produs, indiferent de canalul pe care acesta va fi promovat ulterior, este esențială pentru retenția clienților.
Pe de o parte, o fotografie reușită trezește anumite sentimente care impulsionează clientul, dacă nu să cumpere imediat acel produs, măcar să își dorească să afle mai multe despre el.
Pe de altă parte, o fotografie executată corect, într-un cadru care pune în valoare atuurile produsului, servește unei prezentări explicite a caracteristicilor acestuia.
Așadar, fotografiile de produs reușite îmbină deopotrivă arta și tehnica fotografică necesare surprinderii unei imagini cu adevărat irezistibile. Cum le obții?
Discuțiile cu clientul și cunoașterea produsului
Este ușor să faci fotografii senzaționale atunci când știi exact cum să aranjezi decorul și cum să setezi aparatul foto. Însă fotografiile senzaționale nu se fac pur și simplu, ci sunt rezultatul experienței fotografului și a unei serii de micro-decizii.
Acestea din urmă nu pot fi luate fără o bună cunoaștere a clientului și a produsului ce va fi promovat. Tocmai de aceea, pregătirea eficientă a proiectului fotografic va rezolva cea mai mare parte dintre probleme.
Este adevărat, un fotograf profesionist va putea oferi cam aceeași calitate a pozelor și în studioul personal, și la sediul clientului. Cu toate acestea, cunoașterea prealabilă a produsului va permite luarea unor decizii legate de:
- Cea mai indicată tehnică fotografică;
- Cele mai potrivite accesorii foto, în funcție de particularitățile de produs (lentile macro pentru produse mici, cort fotografic pentru produse strălucitoare etc.);
- Cel mai bun decor pentru a scoate în evidență caracteristicile produsului.
Dacă trebuie să lucrați la sediul clientului, veți avea de adus anumite echipamente. Dar deși este mai puțin practic din perspectiva transportului echipamentului foto, ar trebui să beneficiați de o asistență mult mai promptă. Veți avea un angajat tot timpul alături, care să vă răspundă la întrebări, să poată înlocui produsele oferite dacă veți considera că nu sunt cele mai bune pentru o fotografie reușită, să se asigure că produsele sunt curate și în cea mai bună formă necesară prezentării etc.
Când aveți informația de bază și sprijinul total al clientului, vă puteți concentra pe munca propriu-zisă. Stabilirea detaliilor tehnice și fotografierea produselor sunt doar începutul, pentru că totul culminează cu editarea post-producție. Până acolo însă…
Câteva detalii tehnice
- Stăpânește modul de fotografiere AV și echilibrează întotdeauna valorile ISO, timp de expunere, apertură – de exemplu, dacă alegi să păstrezi ISO constant și ai nevoie și de o apertură mai mare, vei avea grijă să setezi un timp de expunere mai mic;
- Asigură-te că ai lumina potrivită și, dacă totuși nu ești mulțumit de calitatea luminii, setează o apertură mai mare care să compenseze acest aspect și să permită și reglarea profunzimii de câmp (fundal mai clar sau mai blurat, în funcție de preferințe);
Ține cont și controlează pe cât posibil factorii care pot genera zgomotul de imagine – expunere mai mică, lumină potrivită, o senzitivitate ISO între 50 și 200;
- Evită umbrele tari jonglând cu sursa de lumină și materialul de difuzie potrivit, pentru a genera umbre cât mai fine și care să necesite cât mai puțină editare ulterior.
În funcție de cât de inspirate și corecte sunt aceste decizii, munca de post-procesare va fi mai mult sau mai puțin ușoară.
Bineînțeles, nu există produs foto, oricât de experimentat ar fi fotograful, care să nu necesite măcar un minimum de editare ulterioară. Provocarea cea mai mare, în cazul fotografiei de produs, vine însă tocmai din faptul că fotografia este, în cea mai mare parte, în focus, iar detaliile sunt ușor de observat. Așadar, editarea trebuie făcută cu cea mai mare grijă, pentru că orice greșeală se vede!