Alege echipamentul potrivit pentru fotografii profi

Hobby scump, în general, fotografia este și mai scumpă atunci când trece în sfera activităților profesionale. Astfel, alegerea echipamentului potrivit trebuie să ofere un raport optim calitate-preț. Este condiția esențială nu doar pentru cei care abia pășesc în lumea fotografiilor de eveniment, ci și pentru cei care au deja un portofoliu cu proiecte de fotografie de modă, de produs sau chiar video.

În continuare, vom detalia câteva aspecte esențiale în alegerea unui D-SLR, dispozitiv care rămâne alegerea cea mai la îndemână pentru mulți fotografi aspiranți sau profesioniști.

De unde începi cercetarea pieței?

Adesea se recomandă ca echipamentele profesionale să fie testate în magazin înainte de achiziție. Până la acest pas final însă, cercetarea se poate face ușor online. Astfel, ai ocazia să compari caracteristici și prețuri dar, mai ales să citești review-uri detaliate.

Tot mai multă lume ia ca reper review-urile altor utilizatori sau clienți, în orice domeniu, chiar și pentru produse și servicii care nu sunt accesibile online. Dacă, de pildă, ești în căutarea unei modalități de relaxare în timpul liber și dai peste o pagină de internet cum este recenzie Vlad Cazino, te poți hotărî în doar câteva minute că vrei să îți faci și tu un cont chiar la acel cazino.

Așadar, este suficient să citești câteva review-uri online ca să te hotărăști dacă vrei să încerci un produs sau serviciu. Însă atunci când produsul sau serviciul pe care îl cauți presupune o investiție semnificativă, ai și mai multe motive să îți iei informațiile online și să le probezi apoi în magazin. Însă până ajungi acolo, pe ce te axezi?

Cele mai importante 3 caracteristici

Sunt, într-adevăr, multe aspecte de care trebuie să ții cont când prospectezi piața. Însă rezoluția, viteza de rafală și ISO sunt dintre cele mai importante. Indiferent dacă vrei să faci fotografii bune pentru tine, ai un business, sau chiar ambiția să participi la o competiție de fotografie, trebuie să știi că:

  • Rezoluția senzorului determină calitatea imaginii
  • Viteza de rafală joacă un rol semnificativ în calitatea și claritatea pozelor cu subiect în mișcare
  • Iar sensibilitatea ISO te ajută chiar și atunci când decorul nu prea ține cu tine, iar opțiunile de montaj lumini îți sunt limitate

Așadar, urmărește să obții…

O rezoluție de minimum 18 MP, ideal chiar 24 MP

Cu cât este mai mare rezoluția senzorului, cu atât cadrele vor surprinde mai multe detalii, cu o claritate mai mare. Însă avantajele nu se opresc aici, o rezoluție de 24 MP oferind flexibilitate sporită și în ceea ce privește editarea. Așadar, dacă iei în serios și partea de editare foto, post-eveniment, îți vei dori maximum de libertate în materie de editare, fără să trebuiască să îți faci griji în privința calității imaginii.

O viteză de rafală de 5-6 cadre pe secundă

Mai ales în domeniul fotografiei de modă, dar și în cazul unor proiecte foto de advertising, în care încerci să surprinzi caracteristicile unui produs în mișcare, vrei un aparat care poate surprinde cel puțin 5 sau 6 cadre pe secundă. Bineînțeles, nefiind un amator, știi deja că viteza de rafală se corelează cu formatul în care fotografiezi, format care ar trebui să fie RAW, în mod ideal.

Un ISO care să bată cât mai mult înspre 102000

Sensibilitatea ISO, pentru poze profesionale, necesită un minimum de 25000. Cu cât este mai mare, cu atât imaginile vor fi mai luminoase, independent de decorul în care fotografiezi. Cum editarea este prietenul tău cel mai bun, ar trebui să nu te mai temi de riscul apariției granulațiilor, pe care le poți îndepărta ușor cu un soft dedicat, și vei alege să te bucuri de un ISO de până la 102000 dacă ai ocazia.